Na budúci týždeň sa začína zápis do prvých ročníkov základných škôl

12.01.2012 Šaľa

Šaľa 11. januára (TASR) – Na budúci týždeň sa v Šali začína zápis žiakov do prvých ročníkov základných škôl (ZŠ) pre školský rok 2012/2013. Podľa údajov z radnice na piatich zo šiestich základných škôl v meste sa zápis začne v pondelok 16. januára a potrvá do 18. januára. Na ZŠ P. Pázmanya sa budú predškoláci zapisovať 17. januára.

Ako uviedol Mestský úrad v Šali, základná škola pri zápise dieťaťa vyžaduje meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo a trvalé bydlisko dieťaťa. Uviesť treba aj meno, priezvisko, adresu zamestnávateľa a trvalé bydlisko rodičov či iných zákonných zástupcov.

V prípade, že dieťa nedosahuje školskú spôsobilosť, riaditeľ školy rozhodne o odložení povinnej školskej dochádzky o jeden rok. „Takéto dieťa navštevuje znovu materskú školu, respektíve nultý ročník ZŠ, ak bude zriadený. Zákon umožňuje aj individuálne vzdelávanie,“ informuje radnica. V minulom roku prišlo v meste na zápis 237 detí, z čoho bolo 34 predškolákov z obcí v okolí Šale. Vlani sa najviac detí zapísalo na ZŠ J. Murgaša, kde prvé ročníky navštevuje 71 žiakov. Najväčšie zvýšenie počtu prvákov zasa zaznamenala ZŠ Ľ. Štúra, na ktorú sa minulý rok prihlásilo 63 žiakov, čo je v porovnaní so zápisom v roku 2010 nárast o 29 detí. V aktuálnom školskom roku študuje na základných školách v Šali 1979 žiakov všetkých ročníkov.
 

Vyberte región